Verschillende veranderingen in 2024 op de woningmarkt!

Een nieuw jaar betekent dat er weer verschillende nieuwe fiscale veranderingen op de woningmarkt zijn gemaakt. Ontdek hieronder de verschillende wijzigingen in de woningmarkt en hoe deze van invloed kunnen zijn op jouw woonwensen!


Afschaffing van de schenkingsvrijstelling
Belangrijk nieuws voor ouders en kinderen: vanaf 1 januari 2024 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, beter bekend als de jubelton, volledig afgeschaft. Deze vrijstelling bood ouders de mogelijkheid om hun kinderen een belastingvrije schenking te doen voor de aankoop van een eigen woning. De eenmalige verhoogde vrijstelling, voor kinderen vanaf 18 tot 40 jaar, blijft in 2024 bestaan met een bedrag van € 31.813.

Geen veranderingen in het tarief voor overdrachtsbelasting
Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting, dat vorig jaar verhoogd is naar 10,4%, blijft ongewijzigd in 2024. Dit geldt ook voor het tarief van 2% voor woningen en het tarief van 0% bij een startersvrijstelling. Deze startersvrijstelling is een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor personen tussen de 18 en 35 jaar oud, die voor het eerst een woning kopen.

Een verhoging van de woningwaardegrens
In 2024 wordt de woningwaardegrens, een cruciaal criterium voor de startersvrijstelling, verhoogd van € 440.000 naar € 510.000. Dit betekent dat de koopsom van de woning deze limiet niet mag overschrijden.

De bovengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt
Per 1 januari 2024 stijgt de NHG-grens naar € 435.000,-. Dit biedt meer mogelijkheden voor hypotheekleningen met NHG, waardoor je straks minder risico loopt en kan profiteren van lagere rentetarieven. Bij hypotheekleningen met energiebesparende voorzieningen is de NHG-grens zelfs € 461.100, een toename van 6%. Hierdoor blijft NHG toegankelijk voor een breed publiek.

Meer lenen voor een energiezuinige woning
Vanaf 2024 kunnen kopers tot € 50.000 meer lenen voor een energiezuinige woning. Wie een energiezuinige woning aanschaft, profiteert straks van extra leenruimte. Bijvoorbeeld, voor een woning met energielabel C en D mag een koper € 5.000 meer lenen, terwijl dit voor een woning met label A of B € 10.000 is. Voor een volledig duurzame woning (energielabel A+++) kan dit zelfs oplopen tot € 50.000 extra.

Daarnaast is het geen verandering maar nog steeds erg van belang: het verduurzamen van je huis met een ISDE subsidie. De overheid wil tot aan 2030 zoveel mogelijk woningen verduurzamen, om dit te stimuleren is de ISDE subsidie in het leven gebracht. Met deze subsidie profiteer je van maximaal 30% extra voordeel op diverse duurzame maatregelen. Maak daarom jouw woning energiezuinig en draag bij aan een duurzamere toekomst!
Ontdek hoe wij jou kunnen helpen om optimaal te profiteren van de veranderingen op de woningmarkt en duurzame keuzes te maken voor jouw (nieuwe) woning.

Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies en begeleiding op maat. Samen creëren we de ideale woonomgeving die past bij jouw wensen en de nieuwste ontwikkelingen!

Bij Viavesta: dé duurzame makelaar.
Bij Viavesta is dé duurzame makelaar van Gouda en omstreken. Wij staan vol energie klaar om je te begeleiden bij elke stap van het aan- en verkoopproces en delen graag (duurzaam) advies met je.


Meer weten over Bij Viavesta? Neem hier contact met ons op.

Terug naar overzicht